geleneksel bir lezzet. sağlıklı akşam yemeklerinin daimi misafiri.
malzeme listesi
3 büyük baş kereviz
2 büyük patates
1 büyük soğan
1 adet havuç
1 yumurta sarısı
yarım limon
1 yemek kaşığı salça
3 çorba kaşığı sıvı yağ
yapılışı;
kerevizleri soyup limonlu suya yemeklik doğrayın.
ardından patatesleri ve havucu da aynı şekilde doğrayıp suya atın.
ince ince doğradığınız soğanları sıvı yağla kavurun.
içine bir yemek kaşığı salçayı ekleyin
süzüp yıkadığınız sebzeleri tencereye ekleyin ve tuzunu döküp karıştırın.
altını orta ateşe ayarlayıp üstünü biraz geçecek kadar kaynar su ilave edin.
bütün sebzeler yumuşayınca altını kapatın.
yarın limonu sıkın ve yumurta sarısıyla büyük bir kasede çırpın.
yemeğin suyundan ilave ederek çırpmaya devam edin terbiye iyice seyreldiğinde tencereye karıştırarak ekleyin.
yemeğiniz hazır.
afiyet olsun.
29 Mart 2013 Cuma
27 Mart 2013 Çarşamba
PİŞİ
kahvaltılarda ya da çayın yanına harika olacak kolay bir lezzet.
işte malzeme listesi
3 su bardağı un
yarım paket yaş maya
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
1 çorba kaşığı sıvı yağ
aldığı kadar ılık su
kızartmak için bol sıvı yağ
yapılışı;
derin bir kabın içine unu eleyerek koyun.
ortasını çukur açın tuz, şeker, maya, yağ ve ılık sütü ekleyin.
ve yavaş yavaş ılık su ekleyerek yoğurmaya başlayın.
kulak memesinden biraz daha cıvık bir hamur elde edeceksiniz.
hamurunuzu en az 1 saat mayalandırın.
daha sonra dilediğiniz gibi şekillendirerek kızgın yağda kızartın.
afiyet olsun.
işte malzeme listesi
3 su bardağı un
yarım paket yaş maya
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
1 çorba kaşığı sıvı yağ
aldığı kadar ılık su
kızartmak için bol sıvı yağ
yapılışı;
derin bir kabın içine unu eleyerek koyun.
ortasını çukur açın tuz, şeker, maya, yağ ve ılık sütü ekleyin.
ve yavaş yavaş ılık su ekleyerek yoğurmaya başlayın.
kulak memesinden biraz daha cıvık bir hamur elde edeceksiniz.
hamurunuzu en az 1 saat mayalandırın.
daha sonra dilediğiniz gibi şekillendirerek kızgın yağda kızartın.
afiyet olsun.
26 Mart 2013 Salı
KISIR
çay davetleri için, misafirleriniz için yada sadece kendinizi şımartmak için yapabileceğiniz geleneksel bir lezzet.
malzeme listesi
2 su bardağı ince bulgur
3 su bardağı kaynar su isteğe göre 3.5 ta olabilir
2 çorba kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
1 büyük baş soğan
1 kaç dal taze soğan
2 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
zeytinyağı
tuz
pulbiber
nane
yapılışı;
burgurun içine salçaları, 1,5 tatlı kaşığı tuzu, limon suyunu koyun ve kaynar suyu salçaların üstünden dökerek bulgurla karıştırın.
daha sonra kapağını kapatıp bulgurların şişmesini ve soğumasını bekleyin.
bu sırada maydanozları, kuru soğanı, taze soğanı ince ince kıyın.
soğuyan bulgurlara pulbeber, nane ve kıydığınız yeşilliklerle soğanı ekleyin.
dilediğiniz kadar zeytinyağı ve nar ekşisini ilave ederek karıştırın ve soğuk olarak servis yapın.
afiyet olsun.
malzeme listesi
2 su bardağı ince bulgur
3 su bardağı kaynar su isteğe göre 3.5 ta olabilir
2 çorba kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
1 büyük baş soğan
1 kaç dal taze soğan
2 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
zeytinyağı
tuz
pulbiber
nane
yapılışı;
burgurun içine salçaları, 1,5 tatlı kaşığı tuzu, limon suyunu koyun ve kaynar suyu salçaların üstünden dökerek bulgurla karıştırın.
daha sonra kapağını kapatıp bulgurların şişmesini ve soğumasını bekleyin.
bu sırada maydanozları, kuru soğanı, taze soğanı ince ince kıyın.
soğuyan bulgurlara pulbeber, nane ve kıydığınız yeşilliklerle soğanı ekleyin.
dilediğiniz kadar zeytinyağı ve nar ekşisini ilave ederek karıştırın ve soğuk olarak servis yapın.
afiyet olsun.
25 Mart 2013 Pazartesi
KAŞARLI POĞAÇA
çay saatlerinde, pazar kahvaltılarında her zaman sofrada görmek isteyeceğiniz bir poğaça tarifi bu pazar yaptık afiyete yedik..
malzeme listesi
4 su bardağı un
yarım paket yaş maya
1 çay bardağı sıvı yağ
50 gr margarin
1 çay bardağı süt
2 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
2 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz (dolu dolu)
2,5-3 tatlı kaşığı şeker.
250 gr rendelenmiş taze kaşar
yapılışı;
derin bir kaba 4 su bardağı unu eleyerek dökün.
unun ortasını çukur açıp sıvı yağı, oda sıcaklığındaki yoğurdu, oda sıcaklığındaki margarini, ılık sütü, 1 yumurtayı, yarım paket yaş mayayı, tuzu ve şekeri ekleyin ve hamuru yoğurmaya başlayın.
kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz. (kıvamı tutturmak için gerekirse un veya süt ekleyebilirsiniz.)
yoğurduğunuz hamurun üstünü temiz nemli bir bezle örtüp oda sıcaklığında en az 1 saat mayalanmaya bırakın.
hamurunuz şişip göz göz olduğunda mayalanmış demektir. hamurunuzu iri ceviz büyüklüğünde eşit parçalara ayırın ama parçaların çok küçük ya da büyük olmamasına dikkat edin.
ayırdığınız parçaları elinizle küçük bir yuvarlak olacak şekilde açın ve içine kaşar peyniri ekleyip sıkıca kapatın (sıkı olması önemli çünkü gevşek olursa kaşarlar fırında akacaktır.)
poğaçalarınızı tepsiye dizerken aralıklı dizmeye dikkat edin çünkü poğaçalarınız kabaracaklar.
üstlerine yumurta sarılarını sürün arzuya göre susam yada çörek otu ilave edebilirsiniz.
önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üstleri iyice kızarana kadar pişirin.
not: poğaçalarınızın iyi kabarmasını istiyorsanız tepsiyi fırına atmadan 20 dakika bekletin ikinci mayalanması gerçekleşsin.
afiyet olsun.
malzeme listesi
4 su bardağı un
yarım paket yaş maya
1 çay bardağı sıvı yağ
50 gr margarin
1 çay bardağı süt
2 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
2 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz (dolu dolu)
2,5-3 tatlı kaşığı şeker.
250 gr rendelenmiş taze kaşar
yapılışı;
derin bir kaba 4 su bardağı unu eleyerek dökün.
unun ortasını çukur açıp sıvı yağı, oda sıcaklığındaki yoğurdu, oda sıcaklığındaki margarini, ılık sütü, 1 yumurtayı, yarım paket yaş mayayı, tuzu ve şekeri ekleyin ve hamuru yoğurmaya başlayın.
kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz. (kıvamı tutturmak için gerekirse un veya süt ekleyebilirsiniz.)
yoğurduğunuz hamurun üstünü temiz nemli bir bezle örtüp oda sıcaklığında en az 1 saat mayalanmaya bırakın.
hamurunuz şişip göz göz olduğunda mayalanmış demektir. hamurunuzu iri ceviz büyüklüğünde eşit parçalara ayırın ama parçaların çok küçük ya da büyük olmamasına dikkat edin.
ayırdığınız parçaları elinizle küçük bir yuvarlak olacak şekilde açın ve içine kaşar peyniri ekleyip sıkıca kapatın (sıkı olması önemli çünkü gevşek olursa kaşarlar fırında akacaktır.)
poğaçalarınızı tepsiye dizerken aralıklı dizmeye dikkat edin çünkü poğaçalarınız kabaracaklar.
üstlerine yumurta sarılarını sürün arzuya göre susam yada çörek otu ilave edebilirsiniz.
önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üstleri iyice kızarana kadar pişirin.
not: poğaçalarınızın iyi kabarmasını istiyorsanız tepsiyi fırına atmadan 20 dakika bekletin ikinci mayalanması gerçekleşsin.
afiyet olsun.
24 Mart 2013 Pazar
TURŞU KAVURMASI
yöresel lezzetleri hepimiz severiz işte bu tarif karadeniz mutfağının en pratik ve leziz örneklerinden.
fasulye turşusuyla yapılan ikindi kahvaltılarının vazgeçilmezi olacak bir tarif.
malzeme listesi
yarım kilo fasulye turşusu
1 büyük baş soğan
zeytinyağı
pulbiber
yapılışı;
turşuları çaprazlama şekilde orta incelikte doğrayın.
soğanları yemeklik doğrayın.
soğanları zeytinyağında azıcık öldürene kadar kavurun daha sonra içine doğradığınız fasulye turşularını ekleyin.
fasulyeler hafif kızarıncaya kadar orta ateşte kavurun ve isteğinize göre pulbiber ekleyin.
soğuk ya da sıcak servis edebilir içine yumurta kırarak değişik bir omlet hazırlayabilirsiniz.
afiyet olsun..
fasulye turşusuyla yapılan ikindi kahvaltılarının vazgeçilmezi olacak bir tarif.
malzeme listesi
yarım kilo fasulye turşusu
1 büyük baş soğan
zeytinyağı
pulbiber
yapılışı;
turşuları çaprazlama şekilde orta incelikte doğrayın.
soğanları yemeklik doğrayın.
soğanları zeytinyağında azıcık öldürene kadar kavurun daha sonra içine doğradığınız fasulye turşularını ekleyin.
fasulyeler hafif kızarıncaya kadar orta ateşte kavurun ve isteğinize göre pulbiber ekleyin.
soğuk ya da sıcak servis edebilir içine yumurta kırarak değişik bir omlet hazırlayabilirsiniz.
afiyet olsun..
PATATES ÇORBASI
soğuk kış günlerinde insanın içini ısıtacak, yapımı kolay, lezzetli bir çorba olmazsa olmazdır sofralarımızda..
bu da benim çok sevdiğim çorbalardan patates çorbası..
malzeme listesi
3 adet orta boy patates
yarım çay bardağı pirinç
1 büyük bardak et suyu (tavukta olabilir)
1 orta boy kuru soğan
1 adet havuç
sıvıyağ
tuz
kimyon veya karabiber
servis önerisi: biberli yağ ile servis edebilirsiniz.
yapılışı;
yıkadığınız pirinçleri nişastaları çıkana kadar haşlayın.
haşlanmış pirinçlere küçük küçük doğradığınız patates, havuç ve soğanı ekleyip hepsi pişene kadar uzun uzun kaynatın.
sebzeler piştikten sonra tuzunu, yağını kattığınız çorbanızı blenderdan geçirin ve ve tekrar ocağa koyup bi taşım kaynatın.
eğer çorbanızın tamamen pürüzsüz olmasını istiyorsanız bir daha blendardan geçirin.
isteğe göre karabiber ya da kimyonunu ekleyip biberli yağ eşliğinde servisiniz yapabilirsiniz.
afiyet olsun..
bu da benim çok sevdiğim çorbalardan patates çorbası..
malzeme listesi
3 adet orta boy patates
yarım çay bardağı pirinç
1 büyük bardak et suyu (tavukta olabilir)
1 orta boy kuru soğan
1 adet havuç
sıvıyağ
tuz
kimyon veya karabiber
servis önerisi: biberli yağ ile servis edebilirsiniz.
yapılışı;
yıkadığınız pirinçleri nişastaları çıkana kadar haşlayın.
haşlanmış pirinçlere küçük küçük doğradığınız patates, havuç ve soğanı ekleyip hepsi pişene kadar uzun uzun kaynatın.
sebzeler piştikten sonra tuzunu, yağını kattığınız çorbanızı blenderdan geçirin ve ve tekrar ocağa koyup bi taşım kaynatın.
eğer çorbanızın tamamen pürüzsüz olmasını istiyorsanız bir daha blendardan geçirin.
isteğe göre karabiber ya da kimyonunu ekleyip biberli yağ eşliğinde servisiniz yapabilirsiniz.
afiyet olsun..
22 Mart 2013 Cuma
MERCİMEK KÖFTESİ
evett..
yine harika bir aparatifle karşınızdayım..
mercimek köftesi günlerin, çay davetlerinin vazgeçilmezi..
bende gelecek misafirlerim için erkenden kalkıp hazırlıklarımı yaptım ve sonuçtan her zaman ki gibi çok memnunum:)
işte malzeme listesi
2 su bardağı mercimek
1 su bardağı ince bulgur
2 tepeleme çorba kaşığı domates salçası
1 tepeleme çorba kaşığı biber salçası
1 demet maydanoz
1 büyük baş soğan
1 demet taze soğan
2 adet limon
yarım çay bardağı zeytinyağı
tuz
pulbiber
nane
kimyon
yapılışı;
mercimekleri bir tencerede üstünü 3 parmak geçecek kadar suyla kaynatın.
bulgur için hazır olduğunda çok koyu bir çorbayı andıran görüntüsü olacaktır altını kapatın.
içine göz kararı tuzunu ekleyin ki bir tatlı kaşığı ideal oluyor.
daha sonra da ince bulgurları ekleyip karıştırın ve bulgurların şişmesi için kapağını kapatıp 5 ila 10 dk arası dinlenmeye bırakın.
domates ve biber salçasını henüz sıcakken bulgur-mercimek karışımına ekleyin ardından 2 limonun suyunu katın ve iyice karıştırın ardından kapağını kapatıp tekrar dinlenmeye bırakın.
kuru soğanı küçük küçük doğrayın ve zeytin yağında kavurun ardından karışıma ilave edin.
taze soğanı ve maydanozu ince ince kıyın ama eklemek için elinizi değince yakmayacak bir kıvama gelmesini bekleyin.
daha sonra baharatları da ekleyip hepsini son kez karıştırın ardından keyfinize göre şekiller verip servis tabağına dizin soğuyunca da servis edin.
afiyet olsun.
yine harika bir aparatifle karşınızdayım..
mercimek köftesi günlerin, çay davetlerinin vazgeçilmezi..
bende gelecek misafirlerim için erkenden kalkıp hazırlıklarımı yaptım ve sonuçtan her zaman ki gibi çok memnunum:)
işte malzeme listesi
2 su bardağı mercimek
1 su bardağı ince bulgur
2 tepeleme çorba kaşığı domates salçası
1 tepeleme çorba kaşığı biber salçası
1 demet maydanoz
1 büyük baş soğan
1 demet taze soğan
2 adet limon
yarım çay bardağı zeytinyağı
tuz
pulbiber
nane
kimyon
yapılışı;
mercimekleri bir tencerede üstünü 3 parmak geçecek kadar suyla kaynatın.
bulgur için hazır olduğunda çok koyu bir çorbayı andıran görüntüsü olacaktır altını kapatın.
içine göz kararı tuzunu ekleyin ki bir tatlı kaşığı ideal oluyor.
daha sonra da ince bulgurları ekleyip karıştırın ve bulgurların şişmesi için kapağını kapatıp 5 ila 10 dk arası dinlenmeye bırakın.
domates ve biber salçasını henüz sıcakken bulgur-mercimek karışımına ekleyin ardından 2 limonun suyunu katın ve iyice karıştırın ardından kapağını kapatıp tekrar dinlenmeye bırakın.
kuru soğanı küçük küçük doğrayın ve zeytin yağında kavurun ardından karışıma ilave edin.
taze soğanı ve maydanozu ince ince kıyın ama eklemek için elinizi değince yakmayacak bir kıvama gelmesini bekleyin.
daha sonra baharatları da ekleyip hepsini son kez karıştırın ardından keyfinize göre şekiller verip servis tabağına dizin soğuyunca da servis edin.
afiyet olsun.
21 Mart 2013 Perşembe
PATATESLİ KOLAY KOL BÖREĞİ
bugün sizlerle kolay ama lezzetli bir börek tarifi paylaşacağım.. altın günlerinde ya da çocuklara süpriz yapmak istediğinizde lezzetli bir alternatif..
işte malzeme listesi..
5 adet orta boy patates
1 adet büyük boy soğan
4 adet yufka
2 çorba kaşığı yoğurt
2 yumurta
sıvı yağ
yapılışı;
patatesleri haşlayın ardından kavurduğunu soğan ve tuzla birlikte ezin isteğe göre pulbiber veya karabiber eklenebilir.
yoğurdun içine bir yumurtanın tamamı diğer yumurtanınsa sadece beyazını ilave edin (sarısını üstüne sürmek için ayırın)
daha sonra sıvı yağıda ilave edip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpın.
bütün bir yufkanın içine hazırladığınız karışımı daha sonra düz bir şerit halinde yayın. rulo yapıp dolayarak tepsiye dizin.
üstüne yağ yumurta sarısı karışımını sürüp 180 derecede fırına verin üstü iyice kızarana kadar pişirin.
afiyet olsun.
işte malzeme listesi..
5 adet orta boy patates
1 adet büyük boy soğan
4 adet yufka
2 çorba kaşığı yoğurt
2 yumurta
sıvı yağ
yapılışı;
patatesleri haşlayın ardından kavurduğunu soğan ve tuzla birlikte ezin isteğe göre pulbiber veya karabiber eklenebilir.
yoğurdun içine bir yumurtanın tamamı diğer yumurtanınsa sadece beyazını ilave edin (sarısını üstüne sürmek için ayırın)
daha sonra sıvı yağıda ilave edip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpın.
bütün bir yufkanın içine hazırladığınız karışımı daha sonra düz bir şerit halinde yayın. rulo yapıp dolayarak tepsiye dizin.
üstüne yağ yumurta sarısı karışımını sürüp 180 derecede fırına verin üstü iyice kızarana kadar pişirin.
afiyet olsun.
YOĞURTLU DEREOTLU PATATES TOPLARI
insan yemeğin yanına hem garnitür olacak hem salata görevi görecek serin bir şeyler istiyor.
bende köftelere eşlik etmesi için bu bu patates toplarını yaptım çok güzel oldular ki aynı akşam ev halkı tarafından tüketildiler :)
işte malzeme listesi..
1 demet dereotu
6 adet orta boy patates
150 gr kaşar
2 çorba kaşığı tereyağ
büyük bir kase yoğurt
2 diş sarımsak
tuz
pulbiber
yapılışı;
patatesleri haşlayın ve sıcakken soyup derince bir kaba koyun (sıcak olması önemli kaşarı eritmesi için.)
rendelediğiniz kaşarı, tereyağını, tuzu sıcak patateslere ekleyeyin ve eziciyle ılıyıncaya kadar karıştırın. elinizi değebileceğiniz hale geldiğinde hamur gibi yoğurun kaşarla homojen olması ve tamamen pürüzsüz bir yapıya sahip olması önemli olduğu için bunu sağlayana kadar ezerek yoğurun
ve bir yarım saat kadar dinlendirin.
daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. ince ince kıydığınız dereotuna bulayın ve işaret parmağınızla içinde boşluk açın küçük bir kase gibi düşünün. yaptığınız minik patates kaselerini servis tabağına dizin ve yoğurdun su salmaması için yemeden yarım saat önce sarımsaklı yoğurdu içlerine doldurun.
süs olarakta pulbiber ya da biberli yağ kullanabilirsiniz.
afiyet olsun.
bende köftelere eşlik etmesi için bu bu patates toplarını yaptım çok güzel oldular ki aynı akşam ev halkı tarafından tüketildiler :)
işte malzeme listesi..
1 demet dereotu
6 adet orta boy patates
150 gr kaşar
2 çorba kaşığı tereyağ
büyük bir kase yoğurt
2 diş sarımsak
tuz
pulbiber
yapılışı;
patatesleri haşlayın ve sıcakken soyup derince bir kaba koyun (sıcak olması önemli kaşarı eritmesi için.)
rendelediğiniz kaşarı, tereyağını, tuzu sıcak patateslere ekleyeyin ve eziciyle ılıyıncaya kadar karıştırın. elinizi değebileceğiniz hale geldiğinde hamur gibi yoğurun kaşarla homojen olması ve tamamen pürüzsüz bir yapıya sahip olması önemli olduğu için bunu sağlayana kadar ezerek yoğurun
ve bir yarım saat kadar dinlendirin.
daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. ince ince kıydığınız dereotuna bulayın ve işaret parmağınızla içinde boşluk açın küçük bir kase gibi düşünün. yaptığınız minik patates kaselerini servis tabağına dizin ve yoğurdun su salmaması için yemeden yarım saat önce sarımsaklı yoğurdu içlerine doldurun.
süs olarakta pulbiber ya da biberli yağ kullanabilirsiniz.
afiyet olsun.
20 Mart 2013 Çarşamba
İŞTE İLK TARİF!
HAVUÇLU PATATESLİ YOĞURT SALATASI
ilk tarifim çok leziz, çok hafif ve biz kalori hesabı tutan kadınlar için ideal. işte malzeme listesi ekonomik ve pratik.
1 kase yoğurt
2 tatlı kaşığı mayonez
3 adet patates
3 adet havuç
dereotu
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz
yapılışı; patates ve havuçları rendeleyin bir çay bardağı suyla 2 çorba kaşığı zeytinyağı katarak suyunu çekene kadar kavurun.
kavrulan sebzeleri soğuması için derin bir kalıba aktarın.
ayrı bir kapta yoğurdu mayonezi ezilmiş sarımsağı ve tuzu karıştırın.
hazırladığınız sosun yarısını soğumuş sebzelerle karıştırın.
daha sonra salatayı servis tabağına alın sosun kalan yarısını üstünü kapatacak şekilde yayın.
süslemek ve tat vermek amacıyla ince ince kıydığınız dereotunu üstüne serpin.
afiyet olsun ailenizle mutlu mesut sofralarda..
MERHABA!!!
bu ilk girim olacak ve çok heyacanlıyım.
burada sevdiğim ve beğenilen yemeklerimi paylaşacağım ve lezzetlere ortak olmaktan büyük mutluluk duyacağım.inşallah düşündüğüm kadar faydalı olabilir hergün bu hevesle yazabilirim.
sevgilerle...