22 Mart 2013 Cuma

MERCİMEK KÖFTESİ

evett..
yine harika bir aparatifle karşınızdayım..
mercimek köftesi günlerin, çay davetlerinin vazgeçilmezi..
bende gelecek misafirlerim için erkenden kalkıp hazırlıklarımı yaptım ve sonuçtan her zaman ki gibi çok memnunum:)


işte malzeme listesi


2 su bardağı mercimek
1 su bardağı ince bulgur
2 tepeleme çorba kaşığı domates salçası
1 tepeleme çorba kaşığı biber salçası
1 demet maydanoz
1 büyük baş soğan
1 demet taze soğan
2 adet limon
yarım çay bardağı zeytinyağı
tuz
pulbiber
nane
kimyon

yapılışı;
mercimekleri bir tencerede üstünü 3 parmak geçecek kadar suyla kaynatın.
bulgur için hazır olduğunda çok koyu bir çorbayı andıran görüntüsü olacaktır altını kapatın.
içine göz kararı tuzunu ekleyin ki bir tatlı kaşığı ideal oluyor.
daha sonra da ince bulgurları ekleyip karıştırın ve bulgurların şişmesi için kapağını kapatıp 5 ila 10 dk arası dinlenmeye bırakın.
domates ve biber salçasını henüz sıcakken bulgur-mercimek karışımına ekleyin ardından 2 limonun suyunu katın ve iyice karıştırın ardından kapağını kapatıp tekrar dinlenmeye bırakın.
kuru soğanı küçük küçük doğrayın ve zeytin yağında kavurun ardından karışıma ilave edin.
taze soğanı ve maydanozu ince ince kıyın ama eklemek için elinizi değince yakmayacak bir kıvama gelmesini bekleyin.
daha sonra baharatları da ekleyip hepsini son kez karıştırın ardından keyfinize göre şekiller verip servis tabağına dizin soğuyunca da servis edin.

afiyet olsun.


1 yorum: