bir kaç gündür yazmaya fırsat bulamasam da güzel yemekler yapmaya fırsatım oldu :)
izmir köfte benim çok sevdiğim ve çok lezzetli bulduğum bir yemek hepinizle paylaşmak istiyorum:)
malzeme listesi
4 adet patates
4-5 adet domates
3-4 tane sivri veya çarliston biber
1.5 yemek kaşığı salça
tuz
kızartmak için sıvıyağ
köftesi için
300-350 gr kıyma
kuruysa bir su bardağı yaş ise yarım su bardağı ekmek içi
1 yumurta
1 soğan
bir kaç dal maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı köfte baharatı
1 çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı kimyon
yapılışı;
patatesleri soyduktan sonra dilim dilim kesip kızartın.
kızarttığınız patatesleri borcama dizin.
biberleri ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın.
domatesleride dörde bölün.
köfte için
ekmek içini, kıymayı, soğan rendesini, ince ince kıyılmış maydanozu ve baharatlarla tuzu ekleyip iyice yoğurun.
daha sonra şekil verip kızgın yağda hafif hafif kızartın.
köfteleri borcamdaki patateslerin üzerine dizin. aynı şekilde doğradığınız domates ve biberleri de.
1.5 çorba kaşığı salçayı 2.5 bardak suyla ve 1 tatlı kaşığı tuzla karıştırın.
ve yemeğin üzerine döküp 60 dakika önce 200 daha sonra 180 derecede pişirin ve sıcak olarak servis edin. afiyet olsun.
29 Nisan 2013 Pazartesi
26 Nisan 2013 Cuma
FIRINDA PATLICAN KIZARTMA
patlıcan sever olduğumu zaten daha evvelde söylemiştim:)
elbette ki kızartmasına da bayılırım ister sarımsaklı yoğurtla ister domates sosuyla olsun çok lezzetlisidir ama çok yağ çektiği de bir gerçek.
o yüzden bende fırında yapmak istedim ve enfes oldu hem de hafif:)
malzeme listesi
3 adet patlıcan
4 adet domates
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz
yarım çay bardağı zeytinyağ
yapılışı;
patlıcanları aynı kızartacak gibi doğrayıp tepsiye dizin.
domatesleri rendeleyip salça, rendelenmiş sarımsak, zeytinyağı ve tuzla karıştırın.
sosun içine bir su bardağı suyu da ekleyip tepsiye patlıcanların üstüne dökün.
25-30 dakika kızartın.
ihtiyaç olursa az su ekleyebilirsiniz.
afiyet olsun.
24 Nisan 2013 Çarşamba
PİZZA
çok lezzetli çok pratik sevdiğim bir lezzet..
malzeme listesi
hamuru için
1 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 çorba kaşığı zeytinyağı
aldığı kadar un
sosu için
1 tatlı kaşığı salça
1 çay bardağı su
yarım çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
üzeri için
2 su bardağı rendelenmiş kaşar
12-13 dilim sucuk
1 domates
yapılışı;
hamuru için; ılık suyu, mayayı, şekeri, tuzu, yağı karıştırın ve yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
hamuru isterseniz buzdolabında 1 gece ya da oda sıcaklığında 1-2 saat mayalandırabilirsiniz.
sosu için; bir cezvenin ya da küçük bir sahanın içinde salçayı, suyu, yağı, tuzu karıştırarak 1-2 saniye kaynatın işte sosunuz hazır.
hamurunuza yuvarlak bir şekil verip altını üstünü unlayın.
oklavayla yuvarlak biçimde açın.
kalınlığı ne çok ince ne çok kalın olmalı orta karar bir kalınlığı olmalı 3-4 milim kalınlığında..
açtığınız hamuru tepsiye yerleştirin. ( tepsiye yağlı kağıt serin)
üzerine salçalı sosu, rendelenmiş kaşarı dilimlenmiş domatesleri ve sucuk dilimlerini yerleştirin.
daha sonra 180 derecelik fırında kenarları kızarana kadar (15-20 dakika) pişirin pizzanız hazır..
afiyet olsun..
23 Nisan 2013 Salı
TAVUK ÇORBASI
hastalara şifa, dertlere deva süper lezzetli bir çorba değil mi tavuk çorbası:)
tarifi basit, yapımı kolay geleneksel bir yemek:)
malzeme listesi
1 adet kemikli tavuk göğsü
1 çay bardağı tel şehriye
1 tatlı kaşığı tuz
limon suyu
karabiber
yapılışı;
tavuğu 2.5 litre kaynar suya atıp iyice pişene kadar haşlayın. ( yaklaşık 1 saat)
daha sonra iyice pişen tavuğu derisinden ve kemiğinden ayırıp küçük küçük didin.
elde ettiğiniz tavuk suyuna kaynarken bir çay bardağı tel şehriyeyi dökün. 5-6 dakika kaynatın.
ardından tuzunu ve didiklediğiniz tavukları da ekleyip altını kapatın.
şehriyelerin şişmesi için bir 10 dakika bekleyebilirsiniz.
not: limon ve karabiber servis önerisidir.
afiyet olsun.
22 Nisan 2013 Pazartesi
BULGUR PİLAVI
tercihen prinç pilavından hoşlansamda bulgurun yeri her zaman başka tabii.
bu geleneksel lezzetin sıkı hayranlarından biri de annem olunca sık sık pişiriliyor elbette:)
bizim için anneanne yemeği olan bulgur pilavı bence sizinde hoşunuza gidecek:)
malzeme listesi
2 büyük boy soğan
4 büyük boy domates
15 adet tatlı sivri biber
1 çorba kaşığı biber salçası
1.5 çorba kaşığı domates salçası
yarım çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 su bardağı su
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
yapılışı;
soğanları yemeklik doğrayın, biberleri de ince ince kıyıp sıvı yağda biberler ölene kadar kavurun.
soyduğunuz ve küçük küçük doğradığınız domatesleri tencereye ilave edin.
domatesler suyunu çekinceye kadar kavurun daha sonra salçaları ekleyin.
hazırladığınız harca 4 su bardağı suyu ilave edin (arzuya göre et veya tavuk suyu da kullanabilirsiniz.)
kaynadıktan sonra yıkanmış bulgurları ilave edip suyunu çekene kadar pişirin ve 10 dakika kadar demlendirin.
afiyet olsun..
bu geleneksel lezzetin sıkı hayranlarından biri de annem olunca sık sık pişiriliyor elbette:)
bizim için anneanne yemeği olan bulgur pilavı bence sizinde hoşunuza gidecek:)
malzeme listesi
2 büyük boy soğan
4 büyük boy domates
15 adet tatlı sivri biber
1 çorba kaşığı biber salçası
1.5 çorba kaşığı domates salçası
yarım çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 su bardağı su
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
yapılışı;
soğanları yemeklik doğrayın, biberleri de ince ince kıyıp sıvı yağda biberler ölene kadar kavurun.
soyduğunuz ve küçük küçük doğradığınız domatesleri tencereye ilave edin.
domatesler suyunu çekinceye kadar kavurun daha sonra salçaları ekleyin.
hazırladığınız harca 4 su bardağı suyu ilave edin (arzuya göre et veya tavuk suyu da kullanabilirsiniz.)
kaynadıktan sonra yıkanmış bulgurları ilave edip suyunu çekene kadar pişirin ve 10 dakika kadar demlendirin.
afiyet olsun..
19 Nisan 2013 Cuma
KOLAY KUMPİR
kumpir sevmeyen neredeyse yoktur değil mi? ortaköy sahilinde yemek bambaşka olsa da her canımız istediğinde toplanıp ortaköy'e gidemeyeceğimiz için evde de aynı tadı veren bir şeyler yapalım dedim:)
güzelde oldu afiyetle yedik:)
malzeme listesi
4 orta boy patates
2 çorba kaşığı tereyağ
1.5 su bardağı kaşar rendesi
1 tatlı kaşığı tuz
iç malzemesi için
2 adet sosis
5-6 dilim salam
10-12 adet doğranmış yeşil zeytin
10-12 adet doğranmış siyah zeytin
1 kutu konserve mısır
200-250 gr amerikan salatası
üzeri için
ketçap
mayonez
yapılışı;
patatesleri haşlayın daha sonra derin bir kaba alıp içine tereyağı, kaşar ve tuzu ekleyip pürüzsüz olana kadar ezin ılındıktan sonra hamur gibi yoğurarak ezilmeyen küçük patatesleri ezebilirsiniz.
hazırladığınız bu harcı fırına girebilen küçük kaselere paylaştırabilirsiniz ya da büyük bir tepsiye serip üstüne malzemeleri ekleyebilirsiniz. ben tek porsiyonlar şeklinde küçük kaselerde yaptım.
kaselere koyduğunuz harcı elinizle ortası çukur olacak biçimde açın.
içine sırasıyla sosisleri, salamları, mısırı, zeytinleri koyup 200 derecelik fırında 25 dakika kadar kızartın.
fırından çıkardıktan sonra amerikan salatasını da ekleyip üstüne ketçap mayonez dökün ve sıcak olarak servis edin.
afiyet olsun.
18 Nisan 2013 Perşembe
KREP
kahvaltıda yenilecek şeylerden gittik bu hafta öyle de devam edelim dedim:) krep çok sevdiğim bir yemek ya da kahvaltılık mı demeli.. ne dersek diyelim çikolatalı, peynirli, reçelli, mantarlı her çeşidi damaklarda enfes bir tat bırakıyor bana göre:)
malzeme listesi
3 yumurta
3 su bardağı süt
6 çorba kaşığı un
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
margarin
yapılışı;
yumurtaları, sütü, unu, şekeri ve tuzu pürüzsüz olana kadar çırpın. el blenderi kullanırsanız çok daha hızlı sonuç alırsınız.
teflon bir tavayı ( tercihen krep tavası) margarinle çok az yağlayın.
ince bir tabaka olacak şekilde krep hamurunu kızgın tavaya dökün.
arkalı önlü çevirerek kızartın.
istediğiniz malzemelerle ya da sade olarak tüketebilirsiniz ben salam ve beyaz peynir kullandım çokta güzel oldu.
not: eğer reçelli, ballı, çikolatalı gibi tatlı krep yapmak istiyorsanız krep hamuruna sadece yarım çay kaşığı tuz ekleyin.
afiyet olsun.
malzeme listesi
3 yumurta
3 su bardağı süt
6 çorba kaşığı un
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
margarin
yapılışı;
yumurtaları, sütü, unu, şekeri ve tuzu pürüzsüz olana kadar çırpın. el blenderi kullanırsanız çok daha hızlı sonuç alırsınız.
teflon bir tavayı ( tercihen krep tavası) margarinle çok az yağlayın.
ince bir tabaka olacak şekilde krep hamurunu kızgın tavaya dökün.
arkalı önlü çevirerek kızartın.
istediğiniz malzemelerle ya da sade olarak tüketebilirsiniz ben salam ve beyaz peynir kullandım çokta güzel oldu.
not: eğer reçelli, ballı, çikolatalı gibi tatlı krep yapmak istiyorsanız krep hamuruna sadece yarım çay kaşığı tuz ekleyin.
afiyet olsun.
17 Nisan 2013 Çarşamba
KÜRDAN KEBABI (İSLİM KEBABI)
patlıcan yemeklerini neredeyse herkes sever bizim evde de bu kural aynen geçerli çeşit çeşit patlıcan yemeğini zevkle pişirip zevkle yeriz.
biraz uğraştırıcı azıcıkta yağlı olsa da tadı bütün zahmetlerini örten bir yemek.
malzeme listesi
4 adet büyük boy patlıcan
sıvı yağ
15 kokteyl domates
30-35 kürdan
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 tatlı kaşığı salça
2 bardak su
köfte için
350-400 gr kıyma
yarım ekmek içi (bayat olacak)
1 yumurta
1 soğan rendesi
2 tatlı kaşığı köfte baharatı
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
yapılışı;
patlıcanları mümkün olduğunca ince şeritler halinde kesin. kızgın sıvı yağda kızartın
kokteyl domatesleri ortadan ikiye kesin.
biberleri 4-5 tane olacak şekilde küçük küçük doğrayın
köfte içinse derin bir kaba ekmek içini ufalayın üstüne rendeleyip suyunu sıktığınız soğanları ekleyin ardından kıymayı, yumurtayı, baharatları ve tuzu ekleyip iyice özdeş hale gelene kadar yoğurun ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak şekil verin.
yağsız tava da azıcık pişirin.
iki patlıcan dilimini artı olacak şekilde masaya koyun ortasına bir köfte koyup bütün kenarlarını üstüne kapatın ve kürdanla tutturun.
üstüne domatesi ve biberi kürdana geçirin.
bütün malzemeler bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
2 bardak suya 2 tatlı kaşığı salçayı ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin iyice çırpıp kebaba ekleyin.
önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
afiyet olsun.
15 Nisan 2013 Pazartesi
KAHVALTILIK MİNİ POĞAÇA
pazarlardan gidiyorum ama ne yapayım bu pazar hamaratlığım tuttu işte.. akşam mantı sabah poğaça kilolar ne oldu kilolar derseniz..
yok yok lütfen demeyin zaten yürüyüş yapmaya dikkat ediyoruz:):)
o zaman işte malzemeler...
malzeme listesi..
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı yoğurt
50 gr margarin
1 yumurta
1 paket instant maya
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
iç harcı
ben domates, doğranmış yeşil zeytin ve beyaz peynir kullandım.
siz tercihinize göre kaşar, zeytin ezmesi, salatalık vb.. aklınıza gelecek her şeyi kullanabilirsiniz.
bunlar sizin sandviçleriniz.
yapılışı;
oda sıcaklığındaki malzemelerin sıvı olanlarını birbirine karıştırın. tuz, şeker, kuru maya ve başlangıçta iki su bardağı unu eleyerek bu karışıma ekleyin.
kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar azar azar un ekleyerek yoğurun.
hamuru oda sıcaklığında en az bir saat dinlenmeye bırakın.
mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın.
yağladığınız tepsiye 3-4 cm aralıkla dizin.
üzerilerine yumurta sarısı sürüp 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirin.
mini poğaçalar ılındıktan sonra ikiye keserek arasına arzu ettiğiniz malzemeleri koyun kahvaltılık mini poğaçalar hazır.
afiyet olsun..
yok yok lütfen demeyin zaten yürüyüş yapmaya dikkat ediyoruz:):)
o zaman işte malzemeler...
malzeme listesi..
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı yoğurt
50 gr margarin
1 yumurta
1 paket instant maya
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
iç harcı
ben domates, doğranmış yeşil zeytin ve beyaz peynir kullandım.
siz tercihinize göre kaşar, zeytin ezmesi, salatalık vb.. aklınıza gelecek her şeyi kullanabilirsiniz.
bunlar sizin sandviçleriniz.
yapılışı;
oda sıcaklığındaki malzemelerin sıvı olanlarını birbirine karıştırın. tuz, şeker, kuru maya ve başlangıçta iki su bardağı unu eleyerek bu karışıma ekleyin.
kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar azar azar un ekleyerek yoğurun.
hamuru oda sıcaklığında en az bir saat dinlenmeye bırakın.
mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın.
yağladığınız tepsiye 3-4 cm aralıkla dizin.
üzerilerine yumurta sarısı sürüp 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirin.
mini poğaçalar ılındıktan sonra ikiye keserek arasına arzu ettiğiniz malzemeleri koyun kahvaltılık mini poğaçalar hazır.
afiyet olsun..
14 Nisan 2013 Pazar
MANTI
pazar günü aile evdeyken yenilen güzel akşam yemekleri herkesi mutlu eder..
bende bu güzel sofra için birazcık uğraştırsa da geleneksel bir yemek seçtim.
ve inanılmaz beğenerek yedik bu yüzden sizinle de paylaşmak istedim.
malzeme listesi
300 gr kıyma
1 büyük baş soğan
2 yumurta
1 çay bardağı su
aldığı kadar un
yoğurt
sarımsak
salça sosu
tuz
karabiber
yapılışı;
iç harcı için kıyma, rendelenmiş soğan, 1 çay kaşığı tuz ve karabiberi karıştırın.
hamuru için 2 yumurtayı ve suyu derin bir kaba alın içine bir çay kaşığı tuzu ve unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayın.
ele yapışmayan sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
hamurunuzu 2 bezeye ayırın ve 2-3 milim inceliğinde açın.
kare kare kestiğiniz hamura iç harcı tek tek koyun ve uçlarını birleştirip kapatın.
2. bezeye de aynı işlemi uygulayın.
daha sonra mantılarınızı pişirmek için 3-4 lt su kaynatın.
suyun içine 1,5-2 çorba kaşığı tuz koyun.
mantıları kaynar suya atın ve mantıların hepsi pişip su üstüne çıkana kadar yaklaşık 15-20 dk kaynatın.
sarımsaklı yoğurt ve salça sosuyla servis yapabilirsiniz.
afiyet olsun.
13 Nisan 2013 Cumartesi
ETİMEK TATLISI
ben çok ağır tatlılardan hoşlanan biri değilim..
zaten çok faydalı oldukları da söylenemez ama canımız tatlı istediğinde hem sütlü hem kolay bir tatlı tarifi isteriz değil mi?
o zaman işte..
malzeme listesi
2 paket çikolatalı puding
1 lt süt
1 paket tuzsuz etimek
1,5 su bardağı şeker
hindistan cevizi
yapılışı;
1,5 su bardağı şekeri 1,5 su bardağı suyla şerbet kaynatıyoruz.
derin bir tepsiye dizdiğiniz etimeklerin üzerine kaynar şerbetin tamamını dökün.
bir tencereye 1 lt soğuk sütü koyun üzerine 2 paket çikolatalı pudingi ilave edin.
kaynayana kadar yüksek kaynadıktan sonra kısık ateşte 5 dakika karıştırarak pişirin.
pudingi etimeklerin üzerini tamamen kaplayacak şekilde dökün.
ılıdıktan sonra buzdolabına kaldırıp en az 1 saat bekletin daha sonraysa dilimleyerek servis yapın. dilerseniz hindistan ceviziyle süsleyin.
afiyet olsun..
7 Nisan 2013 Pazar
MAKARNA SALATASI
ee gider değil mi:)
o zaman işte malzeme listesi
1 paket burgu makarna
2 su bardağı bezelye
1 kutu konserve mısır
250-300 gr kornişon turşu
1 demet dereotu
3 diş sarımsak
750 gr yoğurt
2-3 çorba kaşığı mayonez
tuz
zeytinyağı
yapılışı;
yoğurt, sarımsak, mayonez, tuz, zeytinyağı ve ince kıyılmış dereotunu derin bir kabın içinde karıştırın.
haşlanmış bezelyeleri ve konserve mısırları yıkayıp bir tabağa alın.
kornişon turşuları da minik minik doğrayarak diğer sebzelerin yanına ekleyin.
haşlanmış makarnaları soğuk sudan geçirerek soğutun.
daha sonra sebzeleri, turşuyu ve yoğurtlu sosu ekleyerek servis yapın.
afiyet olsun.