18 Kasım 2013 Pazartesi

25 Ekim 2013 Cuma

GEVEZE KİTAP KURDU'NDA ÇEKİLİŞ VAR..


İKİ KİTAP VE BİR KAÇ KÜÇÜK HEDİYEDEN OLUŞAN BU ÇEKİLİŞE KATILMAK İÇİN TIK TIK..

26 Eylül 2013 Perşembe

GEVEZE KİTAP KURDU'UNDA ÇEKİLİŞ VAR..

TAM 4 TANE BİRBİRİNDEN GÜZEL KİTABI KAZANMAK İÇİN TIK TIK


30 Temmuz 2013 Salı

ÖZBEK PİLAVI



çok lezzetli bir pirinç pilavı tarifi paylaşacağım sizinle..
yapımı basit ve zahmetsiz ama lezzetini herkesin kabul edeceği enfes bir tat.
ister etle ister tavukla yapılabiliyor ben genellikle tavuk kullanıyorum ama isteyende tarifteki tavuk yerine kırmızı et kullanabilir.

malzeme listesi

1 kg havuç
yarım kg kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü (ne kadar küçük o kadar iyi)
1 büyük soğan
2 su bardağı pirinç (eğer kalabalıksanız harç 3 su bardağı pirinci de kaldırır)
sıvı yağ
tuz


yapılışı; 

derin bir tencereye 1 çay bardağı sıvı yağı ekleyin ve soğanı yemeklik doğrayıp kavurmaya başlayın. soğan pembeleşmeye başladığında soyup rendelediğiniz havuçları da tencereye ekleyip, havuçlar pişene kadar (yaklaşık 20 dakika) hızlı ateşte karıştırarak soteleyin.
ardından tavukları ekleyip suyunu salıp tekrar çekene kadar sotelemeye devam edin ve bu sırada iki tatlı kaşığı tuz ekleyin daha sonra elde ettiğiniz harcı bir kaşık yardımıyla sıkıştırıp düzleştirin.
üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinci harçla karışmayacak şekilde harcın üstünü tamamen pirinç tabakasıyla kaplayın..
pirinçlerin üstüne suyu (her 1 bardak pirinç için 2 bardak su) yavaşça pirinçle harcı birbirine karıştırmadan ekleyin.
kapağını sıkıca kapatın ve altını kısın 10-15 dakika sonra suyunu çektiğini göreceksiniz kapağını tekrar kapatıp bir 10 dakika daha dinlendirin.
ve isterseniz büyük bir servis tabağına ters çevirerek, isterseniz karıştırarak tabaklara servis edin.
afiyet olsun.

not: eğer pirinci 3 su bardağı kullanacaksanız yağı 2-3 çorba kaşığı daha fazla ekleyin, ve 1 tatlı kaşığı daha tuz koyun.


26 Temmuz 2013 Cuma

SOSİSLİ MAKARNA

pratik ve lezzetli yemekler her zaman favorim olmuştur fakat bu yemeğin tadı ve görüntüsü o kadar hoşuma gidiyor ki el oyalayıcı olmasını hiç sorun edemiyorum ve görenler öyle enteresan buluyor ki sizinle de paylaşmak istiyorum..

malzeme listesi

5 adet sosis
1 paket spagetti
domates salçası
sıvı yağ
tuz 
karabiber

yapılışı;

sosisleri 2 santime yakın büyüklükte doğrayın.
spagettileri sosislerin içinden geçirin her birine 10 tane gibi ortalama..
bunları 2 tatlı kaşığı tuz atılmış en az 5 kg kaynamış suya atıp haşlayın ama kırılmaması yıpranmaması için çokta karıştırmayın.
piştikten sonra süzün ve tencereye biraz sıvı yağ ekleyip 2 tepeleme çorba kaşığı domates salçasını kavurmaya başlayın..
kavrulunca suyunu ekleyin ve bir tatlı kaşığı kadar da salça sosuna tuz atın. isteğinize göre benim gibi 1 çay kaşığı kadar karabiber de ekleyebilirsiniz ama çok kaçırmayın..
daha sonra makarna ve salça sosunu buluşturup sıcak olarak servis edin.
afiyet olsun.



20 Temmuz 2013 Cumartesi

TAVUKLU GARNİTÜRLÜ PİLAV




çok sevdiğim ve çok lezzetli bulduğum aslında genellikle de herkesin bildiği bir pilavı kendi tarifim ile anlatacağım belki bilmeyenler vardır değil mi?


malzeme listesi

1 kg tavuk baget
2 su bardağı pirinç
2 su bardağı bezelye
3 adet havuç
sıvı yağ
tuz

yapılışı;

1 tatlı kaşığı tuz attığınız kaynar suda bagetleri iyice pişene kadar yaklaşık 1 saat haşlayın.
tavukları soğuması için başka bir kaba alın ve suyunu da saklayın.
pirinci iyice yıkadıktan sonra 3 çorba kaşığı kadar yağ ile kavurun.
kavrulan pirinçlere 1 su bardağına 2 su bardağı ölçüsünde su ilave edin yani bu tarife göre 4 su bardağı su..(tavukları haşladığınız suyu kullanın)

kaynamaya başladıktan sonra içine önceden haşladığınız havuç ve bezelyeyi ekleyin.
tavuk suyunun tuzu az geleceğinden damak zevkinize göre ama ortalama 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.
kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

daha sonra demlenmesi için 10-15 dakika kapağı kapalı olarak bekletin.
soğuyan bagetlerinizin derilerini soyun ve etlerini ister büyük ister küçük parçalar halinde didin..
bir kaseye önce tavuğu daha sonra da pilavı koyup ters çevirerek porsiyonlar halinde servis edin..

afiyet olsun.


21 Haziran 2013 Cuma

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

enginarın faydalarını bilmeyen yoktur sanırım..
her ne kadar müptelası olmasam da sıcak yaz günlerinde hafif, sağlıklı, soğuk bir yemek olarak karşımıza çıkıp gönülleri fethediyor..

malzeme listesi

6 adet enginar
2 su bardağı taze bezelye
2 adet havuç
2 adet küçük patates
1 adet limon
1 adet soğan
şeker
tuz
zeytinyağı


yapılışı;

küçük küçük doğradığınız havuçları ve bezelyeyi 1 tatlı kaşığı tuz attığınız kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlayın.
havuçlar ve bezelyeler yumuşadığında küçük küpler halinde doğradığınız patatesi de ekleyin ve diri kalacak şekilde haşlayıp, süzün.
enginarları bir tencere dizin ve üstüne yarım limon suyu, iki çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığına yakın tuz, dolu dolu 1 tatlı kaşığı şeker ve üzerini geçmeyecek kadar (2 su bardağı gibi) su ekleyin ve önce hızlı sonra ağır ateşte enginarlar yumuşayıncaya kadar kapağı kapalı olarak pişirin.
ara ara kontrol edin çünkü suyu bitebilir.

orta boy bir soğanı yemeklik doğrayıp az zeytinyağında kavurun.
ardından içine haşladığınız sebzeleri atıp bir iki dakika çevirin ve daha sonra pişmeye yüz tutmuş enginarların üzerine dökün.
sebzeleri ve enginarı kısık ateşte kapağı kapalı olarak 10 dakika daha pişirin ve altını kapatın.
yemeğin kendini çekmesi ve tatların karışması için yemek oda sıcaklığına gelene kadar kapağını açmayın.
sunum sırasında sebzeleri mümkün olduğunca enginarların üzerine koyarak servis edin.

afiyet olsun.





10 Haziran 2013 Pazartesi

ÇİLEK REÇELİ (EV YAPIMI)

gezi'de yaşanan üzücü olayları takip ederken günlerdir yüreğimiz burkuldu..
ağız tadı falan da kalmadı haliyle..
bir süre buralarda yazamadım çok hareketsiz kaldık..
şimdi evi mis gibi kokulara gark eden güzel bir reçel tarifi paylaşacağım..


malzeme listesi

1 kg çilek
750 gr şeker (3 tepeleme su bardağı)
yarım limon

yapılışı;

ayıkladığınız ve yıkadığınız çilekleri yayvan bir kaba alın.
üzerine toz şekeri dökün ve suyunu salana kadar ideali bir gece bekletin.
suyunu salan çilekleri bir tencere alıp kaynayana kadar yüksek ateşte daha sonraysa kısık ateşte pişirin.
reçelin üzerinde biriken grimsi köpüğü kaşık yardımıyla aralıklarla alın.
reçel kıvam aldığında (yaklaşık 30 dakika) yarım limonunu suyunu ekleyip karıştırın ve altını kapatın.
tamamen soğuduktan sonra kavanozlara koyup kahvaltılarda tüketmek üzere buzdolabında saklayın..

afiyet olsun.




30 Mayıs 2013 Perşembe

ÇÖREK OTLU KURABİYE

tuzlu kurabiyeleri çok severim hele ki mis gibi çörek otunu çok yakıştırırım. daha önce yemiştim ama hiç kendim denemiş değildim ve denemek istedim:)
kıyır kıyır, çıtır çıtır enfes bir kurabiye oldu.

malzeme listesi

150 gr margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta akı
yarım çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 tatlı kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
1 tepeleme çay kaşığı mahlep
3.5-4 su bardağı un
3-4 çorba kaşığı çörek otu

yapılışı;

oda sıcaklığındaki margarini, sıvı yağı, yumurta akını, sütü, tuzu, şekeri, çörek otunu derin bir kaba alın.
üzerilerine 3 bardak unu, mahlebi, kabartma tozunu ekleyip yoğurmaya başlayın.
kullanmadığınız 1 bardak unu gerekli gördükçe yavaş yavaş hamura ekleyiniz.
hamurunuzu arkalı önlü unlayıp merdane yardımıyla 1 cm kalınlığında açın.
kurabiye kalıbınızla keserek şekiller verin.
arda kalan hamurları toparlayıp tekrar yoğurun ve açın.
kurabiye kalıbıyla kesin, hamur bitene kadar aynı işleme devam edin.
üzerilerine yumurta sarısı sürerek 180 derece fırında üstü kızarıp sertleşene kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
soğuduktan sonra servis edin.
afiyet olsun.





27 Mayıs 2013 Pazartesi

YAZ TÜRLÜSÜ

yaz geldi ve insan bu sıcakta ağır yemekler yiyemiyor..
zeytinyağlı, sebzeli, hafif şeyler arıyor doğrusu yaz türlüsü tam bu tarife uyan çok lezzetli bir yemek.

malzeme listesi

2 adet patlıcan
2 adet kabak
2 küçük boy patates
400 gr kadar taze fasulye
4-5 tane çarliston biber
1 adet soğan
3 tane domates
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 tatlı kaşığı şeker

yapılışı;

yemeklik doğradığınız soğanları taze fasulye ile biraz kavurun bir çay bardağı su ekleyerek hafifçe pişirin.
daha sonra salçasını, sarımsağını, tuzunu, şekerini, yağını da ekleyip 1 bardak suyla kaynatın.
ardından yemeklik doğradığınız kabakları, çizgi çizgi kabuklarını alıp doğradığınız patlıcanları, patatesleri, biberleri, ve domatesleri ekleyin.

kısık ateşte 20 dk kadar kaynatın sebzeler tencerenin dibine çöktüğünde piştiğini anlarsınız.

afiyet olsun.





21 Mayıs 2013 Salı

SİGARA BÖREĞİ



 kolay, pratik, bilindik bir tarif ama her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır değil mi bende bir anlatayım dedim:)

malzeme listesi

4-5 adet yufka
beyaz peynir
maydanoz (arzuya göre)
sıvı yağ (kızartmak için)

yapılışı;

her bir yufkayı altı eşit parçaya bölün.
peyniri ufalayıp kıyılmış maydanozla karıştırın.
her yufka parçasının geniş kenarına iç harcınızı yayıp kenarlarından kapatarak sarın.
böyle sardıktan sonra buzdolabı poşetine sarıp buzlukta tutabilir kızgın yağa çözülmesini bile beklemeden atabilirsiniz birbirlerinden çok kolay ayrılırlar ve tazeymiş gibi çıtır olurlar.
eğer o an servis edecekseniz kızgın yağda çevirerek altın sarısı bir renk alana kadar kızartın ve sıcak olarak servis yapın.

afiyet olsun.


17 Mayıs 2013 Cuma

TAZE BEZELYE

dondurulmuş olsun, konserve olsun tam bir bezelye canavarı olan ben için taze bezelye mevsimi değerlendirilmesi gereken harika bir fırsat buzluğa depolamak dışında yemeğini de pişiriverdim:)


malzeme listesi 

1 kg taze bezelye (kabuklu)
2 adet küçük boy patates
2 adet orta boy havuç
1 adet soğan
1,5 tatlı kaşığı salça
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz

yapılışı;

bezelyeleri ayıklayıp yıkayın, patatesleri soyup kare kare (yemeklik) doğrayın.
havuçları soyduktan sonra küçük küçük doğrayın.
soğanları ince ince doğrayın.
tencerenin içine yağı ve soğanları ekleyip kavurmaya başlayın. soğanlar hafif pembeleşince salçayı ekleyip biraz kavurun ve ardından 1 bardak su ekleyin.
tencereye tuzu da ekledikten sonra zor pişen havuçları ve taze bezelyeyi de ekleyin ve sebzeler hafif yumuşayıncaya kadar kaynatın.
ardından patatesleri ve 1 bardak daha sıcak suyu ekleyin.
bütün sebzeler pişene kadar yaklaşık 25-30 dk kaynatın ve sıcak olarak servis edin. 

afiyet olsun..

16 Mayıs 2013 Perşembe

PATATESLİ BEZELYELİ POĞAÇA


çok lezzetli bir poğaça tarifi paylaşacağım bu küçük aranın ardından:)
evde ki malzemelerden kolayca çıkabilecek ekonomik ve lezzetli bir tarif:)



malzeme listesi

hamuru için

4 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 tatlı kaşığı şeker
1 paket instant maya (kuru maya)

iç malzemesi için

2 büyük boy patates
1 su bardağı konserve veya haşlanmış bezelye
1 adet büyük soğan
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber


yapılışı;

hamur için

unu, tuzu,şekeri ve mayayı derin bir kaba alın ve karıştırın.  ortasını çukur açıp yumurta, sıvı yağ ve yoğurdu ekleyip kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
ve minimum 1 saat mayalandırın.

iç harcı için

patatesleri haşlayın ve ezin.
daha sonra yemeklik doğrayıp sıvı yağda kavurduğunuz soğanlarla karıştırın.
içine bezelyeyi, baharatları ve tuzu ekleyip karıştırın.
mayalandırdığınız hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın.
ellerinizle genişleterek içine patatesli harçtan koyup  ortası açık kalacak şekilde kenarlarından kapatın.
yağladığınız tepsiye dizin ve yumurta sarısı sürün.
ardından 180 derece fırında ortalama 30 dk. yani üzerileri kızarana kadar pişirin ve sıcak olarak servis edin.

afiyet olsun.





9 Mayıs 2013 Perşembe

HANGEL

geleneksel bir lezzet paylaşacağım bugün ilk kez bir arkadaşımın annesinden yediğim lezzetli ve zahmetli bir  yemek.
gerçi şimdiden uyarmak isterim ki altı ayda bir yenecek kadar ağır bir yemek aklınızda olsun:)

malzeme listesi

2 adet yumurta
1 bardak su
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un

sosu için

500-750 gr arası yoğurt
2-3 diş sarımsak
4 adet soğan
1 tatlı kaşığı salça
3 çorba kaşığı tereyağ
pul biber
tuz

yapılışı;

yumurtaları, suyu, tuzu derin bir kaba alın ve üzerine yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayan sert bir hamur elde edin.
hamuru açabileceğiniz büyüklükte 2 veya 3 bezeye bölün.
3 milim inceliğinde açtığınız hamurları kare kare kesin.
5 lt suyu 1.5 çorba kaşığı tuzla kaynatın.
hamurları içine atıp 12-15 dk haşlayın.

sosu için

yoğurt, rendelenmiş sarımsak ve bir tatlı kaşığı tuzu karıştırıp iyice çırpın.
soğanları küçük küçük doğrayın ve teflon bir tavada iyice kavrulana karamel rengini alana kadar kavurun.
daha sonra içine 1 tatlı kaşığı salçayı, yarım çay kaşığı kadar tuzu, 1 çay kaşığı pulbiberi ve yarım çay bardağı suyu ekleyip bir 30 saniye kadar daha suyunu çektirin.

haşladığınız hamurların üzerine önce sarımsaklı yoğurdu ardından da kavurduğunuz soğanları ekleyip sıcak olarak servis yapın.

afiyet olsun.

not: geleneksel olarak bir tepside servis edilir ve herkes ortak yer ama ben resimleri tabakta porsiyon olarak çektim.







6 Mayıs 2013 Pazartesi

FIRIN MAKARNA (MANTARLI)


fırında makarnayı çok seviyorum daha önce hiç mantarlı denememiştim ama herkese tavsiye ediyorum efsanevi oldu:):)

malzeme listesi
1 paket fırın makarna
1 paket knorr beşamel sos
750 ml süt
500 gr mantar
300 gr kaşar
1 yufka
tuz
sıvıyağ

yapılışı;

mantarları ince ince kıyıp sıvı yağda soteleyin.
makarnayı 5 litre suda haşlayın.
kaşarın tamamını rendeleyin.
beşamel sosu 750 ml sütle üstündeki tarife uygun olarak pişirin.
yuvarlak bir tepsiyi yağlayıp yufkayı kenarlarından taşacak şekilde serin.
makarnaya 3-4 çorba kaşığı sıvı yağı, mantarı rendelenmiş kaşarı ve beşamel sosun yarısından fazlasını makarnaya ekleyip karıştırın.
yufka serdiğiniz tepsiye  makarnayı döküp tepsiye yayın ve yufkanın kenarlarını üstüne kapatın.
başta makarnanın açıkta kalan kısmı olmak üzere tepsinin tamamına kalan beşamel sosu koyun ve 1-2 avuç kaşar rendesini serpin.
180 derecedeki fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin ve sıcak olarak servis edin.

afiyet olsun.






5 Mayıs 2013 Pazar

PATATESLİ OMLET


güneşli bir pazar günü için kahvaltıdan girmek istiyorum:)
çok sevdiğim lezzetli bir omleti paylaşacağım yumurta sevmeyen insanların bile beğenisini kazanacak cinsten:)

malzeme listesi

3 adet orta boy patates
3 adet jumbo yumurta
tuz
karabiber
kimyon
kekik
pul biber
sıvı yağ

yapılışı;

patatesleri küçük küçük ve küp küp doğrayın.
patatesleri 1 kaşığı çay kaşığı tuz atarak kızartın.
yumurtaları derince bir kaba alın ve içine yarım çay kaşığı kadar tuz, bir çay kaşığı karabiber, bir çay kaşığı kimyon, 1.5 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı pul biber.
yumurtalarla baharatları iyice çırpın, kızarttığınız patatesleri yumurta harcının içine koyun ve iyice karıştırın.
teflon bir tavayı hafifçe yağlayıp kızdıktan sonra omlet harcını içine döküp düzleyin.
kısık ateşte çevire çevire pişirin.
iki yüzü de iyice kızardığında sıcak olarak servis edin.

afiyet olsun.




3 Mayıs 2013 Cuma

KAŞARLI DOMATESLİ MAKARNA

pratik ve lezzetli yemekleri seviyorum yapacak bir şey yok:) çok keyifli bir yemek sonuçlar garanti:)

malzeme listesi

1 paket makarna (şekli size kalmış)
4 adet büyük boy domates
5-6 tane çarliston biber
1 tepeleme tatlı kaşığı domates salçası
200 gr kaşar rendesi
2-3 diş sarımsak
yarım çay bardağından biraz daha az sıvı yağ
tuz
karabiber
kekik
kimyon

yapılışı;

bir paket makarnayı 5 lt suya 2.5 tatlı kaşığı tuz koyarak haşlayın.
domatesleri soyup rendeleyin.
biberleri ince ince kıyın.
kaşar peynirinin tamamını rendeleyin
sıvı yağı bir tencereye döküp biberleri kavurun ardından salçayı ekleyip onu da kısa bir süre ateşte çevirin.
üstüne domates püresini ve tuzunu katıp yarım çay bardağı da su ekleyip sos kıvamına gelinceye kadar yani bi 5 dakika kaynatın.
kaynayan sosa sarımsak rendesini, 1 tatlı kaşığı kekiği, 1 çay kaşığı karabiberi, 1 çay kaşığı kimyonu ekleyip karıştırın ve içine haşlayıp süzdüğünüz makarnaları ekleyin.
kısık ateşte sos ve makarnayla kaynaşıncaya kadar çevirip altını kapatın.
sıcak makarnaya kaşar rendesini ekleyip karıştırın eriyecektir.
soğumadan servis yapın üstüne kaşar rendesi ve pulbiber serpebilirsiniz. 
afiyet olsun.





29 Nisan 2013 Pazartesi

İZMİR KÖFTE

bir kaç gündür yazmaya fırsat bulamasam da güzel yemekler yapmaya fırsatım oldu :)
izmir köfte benim çok sevdiğim ve çok lezzetli bulduğum bir yemek hepinizle paylaşmak istiyorum:)

malzeme listesi

4 adet patates
4-5 adet domates
3-4 tane sivri veya çarliston biber 
1.5 yemek kaşığı salça
tuz
kızartmak için sıvıyağ

köftesi için

300-350 gr kıyma
kuruysa bir su bardağı yaş ise yarım su bardağı ekmek içi
1 yumurta
1 soğan
bir kaç dal maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı köfte baharatı
1 çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı kimyon

yapılışı;

patatesleri soyduktan sonra dilim dilim kesip kızartın.
kızarttığınız patatesleri borcama dizin.
biberleri ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın.
domatesleride dörde bölün.

köfte için

ekmek içini, kıymayı, soğan rendesini, ince ince kıyılmış maydanozu ve baharatlarla tuzu ekleyip iyice yoğurun.
daha sonra şekil verip kızgın yağda hafif hafif kızartın.

köfteleri borcamdaki patateslerin üzerine dizin. aynı şekilde doğradığınız domates ve biberleri de.
1.5 çorba kaşığı salçayı 2.5 bardak suyla ve 1 tatlı kaşığı tuzla karıştırın.
ve yemeğin üzerine döküp 60 dakika önce 200 daha sonra 180 derecede pişirin ve sıcak olarak servis edin. afiyet olsun.










26 Nisan 2013 Cuma

FIRINDA PATLICAN KIZARTMA


patlıcan sever olduğumu zaten daha evvelde söylemiştim:)
elbette ki kızartmasına da bayılırım ister sarımsaklı yoğurtla ister domates sosuyla olsun çok lezzetlisidir ama çok yağ çektiği de bir gerçek.
o yüzden bende fırında yapmak istedim ve enfes oldu hem de hafif:)

malzeme listesi

3 adet patlıcan
4 adet domates
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz
yarım çay bardağı zeytinyağ


yapılışı;

patlıcanları aynı kızartacak gibi doğrayıp  tepsiye dizin.
domatesleri rendeleyip salça, rendelenmiş sarımsak, zeytinyağı ve tuzla karıştırın.
sosun içine bir su bardağı suyu da ekleyip tepsiye patlıcanların üstüne dökün.
25-30 dakika kızartın.
ihtiyaç olursa az su ekleyebilirsiniz.
afiyet olsun.



24 Nisan 2013 Çarşamba

PİZZA







mümkün olan her şeyi evde yapmak hem daha ekonomik hem daha hijyenik. pizza italyan yemeği olsa da ülkemizdeki popülerliği de tartışılamaz:)
 çok lezzetli çok pratik sevdiğim bir lezzet..

malzeme listesi

hamuru için

1 su bardağı ılık su
yarım paket kuru maya
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 çorba kaşığı zeytinyağı
aldığı kadar un

sosu için

1 tatlı kaşığı salça
1 çay bardağı su
yarım çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

üzeri için

2 su bardağı rendelenmiş kaşar
12-13 dilim sucuk
1 domates

yapılışı;

hamuru için; ılık suyu, mayayı, şekeri, tuzu, yağı karıştırın ve yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
hamuru isterseniz buzdolabında 1 gece ya da oda sıcaklığında 1-2 saat mayalandırabilirsiniz.

sosu için; bir cezvenin ya da küçük bir sahanın içinde salçayı, suyu, yağı, tuzu karıştırarak 1-2 saniye kaynatın işte sosunuz hazır.
hamurunuza yuvarlak bir şekil verip altını üstünü unlayın.
oklavayla yuvarlak biçimde açın.
kalınlığı ne çok ince ne çok kalın olmalı orta karar bir kalınlığı olmalı 3-4 milim kalınlığında..
açtığınız hamuru tepsiye yerleştirin. ( tepsiye yağlı kağıt serin)
üzerine salçalı sosu, rendelenmiş kaşarı dilimlenmiş domatesleri ve sucuk dilimlerini yerleştirin.
daha sonra 180 derecelik fırında kenarları kızarana kadar (15-20 dakika) pişirin pizzanız hazır..
afiyet olsun..





23 Nisan 2013 Salı

TAVUK ÇORBASI


hastalara şifa, dertlere deva süper lezzetli bir çorba değil mi tavuk çorbası:)
tarifi basit, yapımı kolay geleneksel bir yemek:)


malzeme listesi

1 adet kemikli tavuk göğsü
1 çay bardağı tel şehriye
1 tatlı kaşığı tuz
limon suyu 
karabiber


yapılışı;

tavuğu 2.5 litre kaynar suya atıp iyice pişene kadar haşlayın. ( yaklaşık 1 saat)
daha sonra iyice pişen tavuğu derisinden ve kemiğinden  ayırıp küçük küçük didin.
elde ettiğiniz tavuk suyuna kaynarken bir çay bardağı tel şehriyeyi dökün. 5-6 dakika kaynatın.
ardından tuzunu ve didiklediğiniz tavukları da ekleyip altını kapatın.
şehriyelerin şişmesi için bir 10 dakika bekleyebilirsiniz.
not: limon ve karabiber servis önerisidir.
afiyet olsun.


22 Nisan 2013 Pazartesi

BULGUR PİLAVI

tercihen prinç pilavından hoşlansamda bulgurun yeri her zaman başka tabii.
bu geleneksel lezzetin sıkı hayranlarından biri de annem olunca sık sık pişiriliyor elbette:)
bizim için anneanne yemeği olan bulgur pilavı bence sizinde hoşunuza gidecek:)

malzeme listesi

2 büyük boy soğan
4 büyük boy domates
15 adet tatlı sivri biber
1 çorba kaşığı biber salçası
1.5 çorba kaşığı domates salçası
yarım çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 su bardağı su
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber


yapılışı;

soğanları yemeklik doğrayın, biberleri de ince ince kıyıp sıvı yağda biberler ölene kadar kavurun.
soyduğunuz ve küçük küçük doğradığınız domatesleri tencereye ilave edin.
domatesler suyunu çekinceye kadar kavurun daha sonra salçaları ekleyin. 
hazırladığınız harca 4 su bardağı suyu ilave edin (arzuya göre et veya tavuk suyu da kullanabilirsiniz.)
kaynadıktan sonra yıkanmış bulgurları ilave edip suyunu çekene kadar pişirin ve 10 dakika kadar demlendirin.

afiyet olsun..